› 
 › 
Сучасний розвиток нормування у будівництві

13:49

Сучасний розвиток нормування у будівництві

Мінрегіонбудом проведено низку робочих нарад з представниками базових організацій з науково-технічної діяльності у будівництві щодо формування напрямів розвитку нормативної бази у будівництві.

За результатами нарад визначені пріоритетні напрями з нормування у будівництві, серед яких - перегляд застарілих будівельних норм відповідно до постанови Кабміну 13 квітня 2011 року № 471 «Про затвердження Програми перегляду державних будівельних норм і правил на період до 2015 року» та розвиток «національної гілки» державних будівельних норм.

Нормування у будівництві - це діяльність з розроблення та затвердження будівельних норм для обов’язкового застосування у сфері будівництва, містобудування та архітектури з метою формування безпечного середовища для життя і здоров’я людини.

Як пояснили в Департаменті технічного регулювання та науково-технічного розвитку Мінрегіону, будівельні норми є нормативними актами технічного характеру і, перш за все, повинні містити положення, направлені на конкретизацію обов’язкових вимог до відповідних об’єктів будівництва та реалізацію Технічного регламенту будівельних виробів, будівель і споруд:

забезпечення механічного опору і стійкості (навантаження на споруду під час зведення та експлуатації не повинні призводити до суттєвих деформацій та руйнування його в цілому або окремих частин),
дотримання вимог пожежної безпеки (зокрема збереження несучої здатності конструкцій при пожежі протягом певного часу, обмеження поширення вогню та диму, забезпечення евакуації людей із споруди),
дотримання безпеки експлуатації (у процесі експлуатації споруд повинні бути виключені ризики нещасних випадків),
забезпечення санітарної безпеки життя і здоров'я людини, захисту навколишнього природного середовища, захисту від шуму, забезпечення економії енергії (створення передумов для ефективного використання енергії, необхідної для експлуатації, з урахуванням кліматичних умов).
Будівельні норми є основою для проектування та будівництва об'єктів нерухомості. Шляхи досягнення встановлених вимог та їх реалізація розкриваються нормативними документами – стандартами. При посиланні на стандарт у будівельних нормах він стає обов’язковим.

За словами директора Департаменту технічного регулювання та науково-технічного розвитку Дмитра Барзиловича, у сучасних умовах одним із пріоритетних напрямів розвитку нормування у будівництві є забезпечення безпеки і надійності на всіх етапах життєвого циклу будівлі (споруди): вишукування та проектування, зведення, експлуатація та ліквідація об'єкта.

«Разом з цим, сьогодні зусилля Міністерства направлені на зменшення кількості обов’язкових вимог, що повинно сприяти розвитку будівельної діяльності та не створювати додаткових перешкод», - сказав Дмитро Барзилович.

Він додав, що нормування є спільним завданням багатьох міністерств, зокрема Мінінфраструктури, Міненерговугілля, Мінагрополітики, Мінпромполітики, оскільки будівництво охоплює більшість галузей економіки. Розвиток нормативної бази сприяє створенню сучасних надійних доріг, залізниць, аеропортів, лінії зв’язку, нафтопроводів, промислових підприємств, агропромислових комплексів, житлових та громадських будівель тощо.

У результаті спільної роботи Мінрегіону, інших суб’єктів нормування та базових організацій з науково-технічної діяльності у будівництві кількість будівельних норм постійно зменшується (На сьогодні частка державних будівельних норм у загальній кількості документів нормативної бази з будівництва складає близько 17%. До прикладу, у 2010 році цей показник складав 30%). За словами фахівців, кількісне зменшення державних будівельних норм проходить за рахунок перегляду застарілих норм, приведення їх до сучасних вимог законодавства, переведення відповідно до міжнародної практики у статус добровільних до застосування документів з обов’язковим розвитком та оновленням стандартів.

Прес-служба Мінрегіону України


Просмотров: 2895 | Добавил: | Теги: новини | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення Сучасний розвиток нормування у будівництві - 11 Вересня 2013, коментарі та відгуки: