› 
 › 
Соціальні вимоги до житла

23:49

Соціальні вимоги до житла

Сучасне “житло” являє собою ієрархічну систему, що включає декілька рівнів – від квартири до системи розселення. Тому більш доцільно цю систему визначити як “житлове середовище”, що має певну структуру. Так, у межах поселення, житлового району або комплексу, вона складається із сукупності елементів природного ландшафту, житлових будинків, об’єктів культурно-побутового обслуговування, транспортних і пішохідних шляхів, елементів благоустрою, озеленення та ін. У межах одного будинку житлове середовище формується квартирами, елементами інженерно – комунікаційного забезпечення, а іноді й приміщеннями громадського обслуговування.

Якість житлового середовища визначається його функціонально – планувальними, гігієнічними, технічними та естетичними характеристика, котрі однаково важливі, як для окремої квартири, так і сельбищної територій в цілому. Наявність цих характеристик забезпечує комфорт проживання, а відповідно й соціальну ефективність житлового середовища. Досягнення комфорту становить головну мету його проектування.

У сільському і міському поселенні організація житлового середовища розпочинається з розміщення сельбищних зон відносно місць прикладання праці, елементів природного ландшафту та центрів культурно- побутового обслуговування.

При цьому вирішується мережа пішохідно-транспортних комунікацій і система озеленення. Дуже відповідальними є задачі чіткого функціонального зонування територій та об’ємно – просторової організації забудови. В будь-якому планувальному елементі ( у житловій групі, мікрорайоні, житловому районі) поселення повинні бути передбачені зони відпочинку, дитячі і спортивні майданчики, автостоянки та інші елементи, що необхідні для повсякденного використання населенням. Будь то цугляні чи звичайні панельні будинки поширені в Україні, все в совокупності має свій вплив на систему в цілому.

Дуже гострою проблемою при вирішенні житлового середовища є екологічна, тобто зниження або ліквідація забруднення повітря, шуму й ін. Її вирішення потребує всебічного урахування природно-кліматичних та містобудівних факторів, способу життя населення, його демографічної структури, потреб людей у сфері побуту та дозвілля.

далі буде...

Просмотров: 4311 | Добавил: | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення Соціальні вимоги до житла - 7 Грудня 2011, коментарі та відгуки: