› 
 › 
Керамічна черепиця

23:36

Керамічна черепиця

Кольори і покриття керамічної черепиці



Керамічна черепиця з'явилася ще тисячу років тому і відома з часів Стародавньої Греції. У звичайному поданні керамічна черепиця - це якісна, видобута з кар'єрів глина, що пройшла випалення.

Раніше черепиця була представлена тільки в «натуральних» тонах, тобто відтінки червоного і коричневого (природний колір після обпалення глини). Розвиток технології виготовлення керамічної черепиці сьогодні, дозволяє поставляти на ринок черепицю різних тонів і відтінків, з різними за властивостями покриттями. Наприклад: червона натуральна, ангобірованная, глазурована, «кришталевий ангоб», матова.

Сучасний покупець більш вимогливий, його вже не задовольнить гарний зовнішній вигляд продукту. Вкладаючи гроші, він хоче одержати натомість якість. Все частіше звучить питання «яким чином те або інше покриття захистить керамічну черепицю і наскільки продовжить термін її служби».

Відомо, що керамічна черепиця здатна прослужити більше 100 років, однак, матеріал цей, в чистому своєму вигляді вразливий, схильний до хімічних і механічних впливів. Покриття для керамічної черепиці були створені з метою зробити матеріал міцним і стійким.

Натуральний колір:



Натуральний колір черепиці, як вже говорилося вище, пов'язаний з випалом і хімічною реакцією відбувається в глині під впливом високих температур. Який буде колір керамічної черепиці «на виході» (червоний або коричневий) залежить виключно од складу та якості самої глини.

Класичний ангоб:



Ангоб - це неглазурована, кольорова, матова поверхня черепиці. До складу такого покриття входять глиняні шлами, з мінералами або оксидами металу. Щоб нанести таке покриття, виготовлювач обприскує або занурює ще «сиру» глину розчином, безпосередньо перед процедурою випалу.

Ангоб сприяє тому, що натуральне покриття черепиці стає більш щільним і міцним, а можливі щілини «закриваються».

Глазур:



Глазур - на відміну від ангоба, це стекловидно покриття. Воно так само, наноситься перед процедурою випалу і закріплюється під впливом високої температури.

Щоб «Глазур», нанесена на черепицю, активувала свої властивості, її інгредієнти, спочатку обпалюють при температурі 1600 ° С, подрібнюються і перемішуються з водою. Лише потім наносяться на саму глиняну черепицю.

Керамічна черепиця з таким покриттям повністю герметична, стійка до впливу вологи і не поглинає її.

Покриття «Глазур» забезпечує черепиці набагато більшу кількість кольорів, ніж Ангоб.

Оксидований і відновний випал



Два види випалу глиняної черепиці, завдяки яким колір і відтінок черепиці значно змінюється. Розрізняє ці два види в тому, що виробник використовує для процесу обпалювання: природний газ або кисень.

При відновному випалюванні колір черепиці змінюється в бік більш світлих відтінків, колір черепиці змінюється в бік темних тонів, що пов'язано з неоднорідністю кольору самої глини, видобутої з кар'єру. При оксидованим випалюванні колір керамічної черепиці стає більш соковитою і червоним.

Говорити про те, що те чи інше покриття робить черепицю міцнішою не доводиться. Різниця лише в технології та сировину використовуваних при виготовленні покриттів. Всі виробники керамічної (натуральної) черепиці прагнуть до одного - зробити свій продукт якісним.

Автор: Олександр Данилюк

Просмотров: 3275 | Добавил: | Теги: плитка | Рейтинг: 4.0/1

Обговорення Керамічна черепиця - 12 Жовтня 2010, коментарі та відгуки: