› 
 › 
БУДІВЕЛЬНІ ЛІЦЕНЗІЇ 2010: НОВІ ПРАВИЛА В УКРАЇНУ

18:32

БУДІВЕЛЬНІ ЛІЦЕНЗІЇ 2010: НОВІ ПРАВИЛА В УКРАЇНУ

Видача будівельних ліцензій тепер здійснюється за новими правилами Головною архітектурно-будівельною інспекцією, затвердженим ще взимку наказом № 8 від 26.01.2010, які суттєво відрізняються від попередніх. Зміна вивіски ліцензійного органу спричинила за собою повне зміни як самих ліцензійних умов по видачі будівельних ліцензій, регламенту і складу нової ліцензійної комісії, яка була затверджена 28.10.2008г. наказом № 486.

При ДАБІ створені спеціалізовані експертні підприємства, у функції яких буде входити і Некториє платна консультативно-роз'яснювальна "робота" з охочими отримати або продовжити будівельну ліцензію: організація виїзних перевірок щодо дотримання ліцензійних умов, перевірка матеріально-технічної бази, наявності копьютерного та оргтехніки, ліцензійного спеціалізованого програмного забезпечення, необхідного для отримання права займатися проектно-будівельними роботами.

Якщо проводити аналогію з існуючим порядком видачі ліцензій місцевих, які раніше били підвідомчі ДАБК-то можна зробити висновок, що отримати ліцензію стало набагато складніше і довше - тому що наприклад в Києві фактично розгляд питання про видачу місцевої ліцензії відбувалося за 1-2 місяці і супроводжувалося виїзними перевірками відповідності ліцензійних умов - тепер ця практика буде поширюватися на всіх суб'єктом, які бажають отримати ліцензію пов'язану зі створенням об'єктів архітектури, оскільки з'явився ще один узаконений " посередник "- це приватний експертний центр

Таким чином, фактично започатковану ще кілька років тому реформа системи ліцензування фактично ще більше ускладнила умови бізнесу для будівельників у кризовий час, а зарегульованість і непрозорість процедури гальмує відновлення будівельного сектору в Україні, яке почалося в 2010 році після зміни і стабілізації структури влади.

На жаль, нові правила ще більше ускладнили процедуру отримання ліцензії, у зв'язку з цим ми настійно рекомендуємо всім тим, хто не любить експериментів над власним бізнесом більш ретельно підходити до підготовки документації щодо отримання або продовження своєї будівельної ліцензії і користуватися послугами ораганізацій, які спеціалізуються на загальної підтримки бізнесу - саме вони порадять і оформлять Вам той перелік робіт, який дійсно допоможе заробляти більше - а не буде зручний для "просування" знайомого експертного центру - який, цілком ймовірно, просто не може забезпечити необхоідімий рівень підтримки, особливо якщо це приватна структура , афільована з чиновникам, які були при владі в минулі роки.

Висновок достачно простий - якщо у компанії немає іншого бізнесу, крім занесення хабарів чиновникам з певної тематики - вони будуть спрощувати собі роботу, пропонуючи не те що вам потрібно, а те що легко і просто отримати. Такі компанії і "експертів" нескладно визначити - зазвичай у них немає офіційної реєстрації бізнесу та міських телефонів, адреси в документах не збігається з адресою офісу і т.п. - І багато замовників отримують замість нужнспіска робіт той, який зручний консультат.

У результаті з'являються різні "віртуальні" компанії з вигаданими назвами адресами і нізваніямі, подібними "Техбудсервіс-Україна", "Союзстрой" "Топ лад", "Київський Експертний Центр ", "Гаске-Консалт", "Всеукраїнський ліцензінний центр" - не одна з цих компаній не сущест в державному реєстрі підприємств та організацій України - http://www.irc.gov.ua/ua/search.html - Висновки можете зробити самі, з ким починати або продлолжать будівельний бізнес - перш прийняти рішення про співпрацю - переконайтеся, що така організація або "експертний центр" дійсно існує.

Згідно з останньою Інфомрация, у сфері ліцензування будівельної діяльності плануються значні зміни, і найімовірніше існуюча структура експретних центрів буде скасована, а видача ліцензії буде відбуватися аналогічно практиці, яка існує в Російській Федерації сьогодні - підставою для одержанн буде прийняття в членство СРО - саморегулівної організації, об'еденяєт будівельні компанії того чи іншого регіону. Головною перевагою такої системи явлется те, що рішення про видачу ліцензії приймаються не державою або чиновником, а фактично суспільством та існуючими суб'єктами будівельного бізнесу. Дана система явлется більш об'єктивної і цілком ймовірно буде введена в Україну з 2011 року згідно з планами нового Уряду України і загальної тендеций заімстованія позитивного досвіду в російських колег.

На зміну традиційному ліцензування діяльності будівельних фірм у Росії вже прийшли саморегульовані організації. Так, згідно з недавнім змінам в законодавстві в РФ, починаючи з 2009 року будь-яка будівельна організація для продовження власної діяльності обов'язково повинна пройти вступ до СРО. СРО розшифровується як саморегульована організація і фактично передбачає об'єднання великої кількості будфірм під одним началом.

Реакція гравців будівельних фірм на введення закону про СРО передбачувано неоднозначна, але вже можна буде помітити позитивні тенденції на будівельному ринку. Щоб підрядники та замовники могли б відчути зручність, реальну вигоду і доцільність від введення СРО в будівництві і проектуванні, має пройти певний час. У європейських країнах саморегулювання давно є основою успішної роботи будринку, що по ідеї дозволяє і Росії оптимістично дивитися в майбутнє. Адже в першу чергу СРО - це шанс дати учасникам бізнесу самостійно вирішувати про допуск компанії до виконання замовлень і більш ретельно контролювати її виконану роботу. Однак поки закон не набув практичного підтвердження, будь-які припущення цілком можуть виявитися неточними. А чекати доведеться зовсім недовго: всі компанії вже до 2010 року зобов'язані вступити до СРО, а також отримати новий дозвіл на здійснення своєї діяльності. Саме по собі вступ до СРО, в першу чергу, означає оформлення двостороннього договору, де перераховані всі умови і нюанси співпраці, встановлені не тільки законодавством Російської Федерації, а й самої СРО.

Ось лише кілька вагомих плюсів, які набувають організації, що пройшли вступ до СРО:
- Захист прав і законних інтересів у судах, а також юридичне сприяння.
- Своєчасне підвищення рівня підготовки фахівців та повідомлення про всі значущі для будівельного бізнесу зміни в законах.

Крім цього, вступ до СРО допоможе будь-якої організації поліпшити якість пропонованих послуг, оскільки контроль за дотриманням усіх нормативів здійснюється не тільки лише підрядником, але і всієї саморегулюючої організацією. Здійснити вступ до СРО зможуть як юридичні особи, так і приватного підприємця, діяльність яких не порушує вимог самої СРО і Містобудівного Кодексу. У разі подання документів для вступу до СРО відповідь про відмову або прийняття кандидатури учасника повинен бути даний не пізніше ніж 30 днів. У разі позитивного розгляду нового кандидата видається свідоцтво, що підтверджує перебування у складі саморегулівної організації, а також дозвіл на проведення діяльності. Після входження до складу СРО учасник повинен сплатити встановлені вступні та компенсаційні платежі до фонду даної СРО. Компанія може перебувати в складі відразу декількох СРО, але лише якщо дозвіл на проведення одного і того ж типу робіт буде один.

Вийти з членства групи саморегулювання можливо лише за таких обставин:
- Відмова фірми-учасника або ІП від членства в групі з причини самостійно прийнятого рішення.
- Через смерть ВП.

Учасник може бути виключений із членства СРО з деяких причин:
- Якщо діяльність учасника здійснюється без відповідної документації.
- Якщо організація або ІП не дотримується встановлених техстандартов.
- При недотриманні регламентованих зобов'язань групою саморегілірованія.
- За затримку сплат внесків до фонду СРО.

Чи буде таке в Україні? Так, можете не сумніватися, питання тільки в часі. Успіхів вам у будівництві і вірних рішень!

Просмотров: 6581 | Добавил: | Теги: ліцензування | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення БУДІВЕЛЬНІ ЛІЦЕНЗІЇ 2010: НОВІ ПРАВИЛА В УКРАЇНУ - 10 Жовтня 2010, коментарі та відгуки: