› 
 › 
Будівельне проектування та його стадії

01:31

Будівельне проектування та його стадії

Право на розроблення проектної документації або її окремих розділів надається юридичним і фізичним особам – суб’єктам господарської діяльності незалежно від форм власності (далі – проектувальник), які мають ліцензію на цей вид діяльності згідно із законодавством.

Не допускається розроблення проектної документації без виконання інженерних вишукувань згідно з вимогами ДБН А.2.1-1-2008.

Проектування об'єктів здійснюється з дотриманням законодавства України на підставі вихідних даних. Вихідні дані для виконання проектних робіт на відповідній стадії замовник зобов’язаний надати до початку виконання проектно-вишукувальних робіт несе відповідальність за їх повноту та достовірність.

Кількість стадій проектування визначають замовник та проектувальник. Категорії складності об’єктів залежно від їх архітектурних, технологічних і технічних характеристик визначаються замовником та проектувальником згідно з ДБН А.2.2-3-2004. Назва проектної документації повинна бути уніфікована і відображати кількість стадій проектування й вид будівництва: одностадійний (двостадійний, тристадійний) проект будівництва об’єкта цивільного (виробничого) призначення.

Стадії проектування. Для технічно нескладних об’єктів (І та ІІ категорії складності згідно з ДБН А.2.2-3-2004 [8]), а також об’єктів з використанням проектів масового й повторного застосування проектування здійснюється: в одну стадію – робочий проект (РП); у дві стадії – для об’єктів цивільного призначення – ескізний проект (ЕП), а для об’єктів виробничого призначення – техніко-економічний розрахунок (ТЕР) і для обох – робоча документація (Р). Для об’єктів III категорії складності проектування здійснюється в дві стадії: проект (П) та робоча документація (Р). Для об’єктів IV і V категорій складності технічно складних відносно містобудівних, архітектурних, художніх й екологічних вимог, інженерного забезпечення, впровадження нових будівельних технологій, конструкцій та матеріалів проектування виконується в три стадії: 1 – для об’єктів цивільного призначення – ЕП, а для об’єктів виробничого призначення – техніко-економічне обґрунтування (ТЕО); 2 – проект (П); 3 – робоча документація (Р).

Ескізний проект розробляється для принципового визначення вимог до містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних та функціональних рішень об’єкта, підтвердження можливості створення об’єкта цивільного призначення.

Проект розробляється для визначення містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних, інженерних рішень об’єкта, кошторисної вартості будівництва і техніко-економічних показників.

Робочий проект розробляється для визначення конкретних містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних, інженерних рішень об’єкта, кошторисної вартості будівництва, техніко-економічних показників і виконання будівельно-монтажних робіт (робочі креслення).

Робоча документація розробляється для виконання будівельно-монтажних робіт на підставі затвердженої попередньої стадії. Будь то монтаж зб-плит при будівництві цехів чи укладка ламинату у будинку - складати робочу документацію також необхідно.

Керівники юридичних осіб-проектувальників повинні призначати відповідними наказами (чи угодами з авторами) головних архітекторів проектів (ГАП) для об’єктів цивільного призначення та головних інженерів проектів (ГІП) для об’єктів виробничого призначення – на розроблення всіх стадій проектування і передпроектних робіт, які є відповідальними особами за архітектурно-технічні, економічні, екологічні, санітарно-гігієнічні якості проекту в цілому. При проектуванні технічно складних об’єктів можуть призначатись ГАП та ГІП. При цьому провідну роль відграє один з них. У разі призначення головного конструктора технічно складного проекту він несе відповідальність за надійність і стійкість запроектованих будівельних конструкцій.

ЕП, ТЕО, ТЕР, П, РП (затверджувальна частина) погоджуються з місцевими органами містобудування та архітектури відповідно до місцевих правил забудови відносно архітектурно-планувальних рішень, розміщення, раціонального використання наміченої для відведення території, відповідності передбачених рішень вимогам містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, містобудівній документації.

Просмотров: 9952 | Добавил: | Теги: ГАП, ГІП, Дуб, документація, робочий проект, проектування, лінолеум | Рейтинг: 3.0/3

Обговорення Будівельне проектування та його стадії - 20 Грудня 2011, коментарі та відгуки:

2012-02-11 Спам
2. Kirill
Строительный портал с полезными документами
Ответ:
2012-01-04 Спам
1. Олександр
На практике с проектантами проблем не возникает, а вот соголосование проекта - это сложно, долго и мучительно. Неплохо прочитать информацию (с сылкой на НПА) про порядок согласования проекта в ДАБК и архитектуре (до стадии начала строительства). Заранее благодарен (и думаю не один я)
Ответ: