› 
 › 
Забудовники намагаються зірвати будівельну революцію

11:44

Забудовники намагаються зірвати будівельну революцію

В Україні декілька забудовників у суді намагаються скасувати дію нових будівельних норм (ДБН). Вони забороняють зводити хмарочоси, забудовувати парки та сквери і будувати багатоповерхівки, які "втрачають" більшу частину тепла. Такі стандарти викликали обурення серед деяких девелоперів. Один із них — ТОВ "Старонаводницька парк" — уже виграв позов у суді.

Однак заблокувати нові стандарти не вдалося. Незважаючи на рішення суду, в профільному міністерстві заявляють — нові норми вступили в силу ще у вересні, а забудовники зобов'язані їх виконувати.

Хто і чому виступив проти нововведень

В Україні державні будівельні норми дозволяли будувати багатоповерхівки будь-якою поверховістю і з будь-якою щільністю. У результаті девелопери в спробі заробити більше забудовували зелені зони, зводили висотки, які не вписувалися в архітектуру і спотворювали міста. Крім того, вимоги щодо паркувальних майданчиків, енергоефективності, безпеки, доступу людей із обмеженими можливостями — не відповідали сучасним стандартам.

Нові ДБН цю проблему вирішили. Тепер девелопери повинні дотримуватися "зеленої" (не забудовувати сквери, парки, зелені зони) і "синьої" (обмеження максимальної висотності будівлі) лінії. У Мінрегіонбуді впевнені: нововведення не тільки збережуть архітектуру міст, а й дозволять українцям жити в комфортних умовах.

Із таким твердженням не згодні забудовники, які фактично оголосили війну проти ДБН. Вони подали ряд позовів у суди й один із них навіть виграли. Так, ТОВ "Старонаводницька парк" виграв позов проти Мінрегіонбуду в Окружному адміністративному суді Києва.

Українці під ударом: забудовники намагаються зірвати будівельну революцію

Компанія заявила, що вже розробила проектну документацію на будівлі, які не відповідають нормам, і тому нові ДБН принесуть їм збитки. І суд із цим аргументом погодився.

Українці під ударом: забудовники намагаються зірвати будівельну революцію

Таке рішення прийняв суддя Олексій Петрович Огурцов. Цікаво, що саме він займався розглядом скандальної справи щодо готелю "Либідь". Тоді власники заявили про спроби рейдерського захоплення і пішли у суд. А суддя Огурцов у 2016-му закрив провадження у справі. Після цього адвокат написав скаргу в Дисциплінарну палату. У 2018-му Вища рада правосуддя прийшла до висновку, що відносно Огурцова необхідно провести розслідування і відкрили дисциплінарну справу.

Українці під ударом: забудовники намагаються зірвати будівельну революцію

Як раніше заявляв заступник міністра регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, представники ТОВ "Старонаводницька парк" не брали участь у численних круглих столах, не пропонували власне рішення проблеми, а замість цього одразу пішли у суд і вирішили зірвати всю будівельну реформу в Україні.

Однак, на засіданні уряду і прем'єр-міністр Володимир Гройсман, і віце-прем'єр Геннадій Зубко заявили: згідно із законом, уже з вересня діють нові норми. "Знаю, що є позови у судах, які намагаються зупинити дію ДБН. Не вийде. Відповідно до закону, з вересня в Україні повинні будувати за новими стандартами", — заявив прем'єр.

Про те, що нові нормативи залишаються у силі, підтвердили і забудовники. При чому далеко не всі з них виступають проти поновлення ДБН. Постраждають ті компанії, які зводили хмарочоси поряд із п'ятиповерхівками, забудовували сквери і використовували неякісні матеріали, які не відповідають стандартам енергоефективності.

Що змінюють нові норми

Щільність забудови. Максимальна щільність забудови — 450 чол./га. У великих містах цю норму можна збільшувати, але тільки на 20% і лише за дотримання умов (якщо є дитячі садки, підземні парковки, інфраструктура).

Парковка за територією ЖК. Забудовники не можуть на території житлового комплексу розміщувати автостоянки. Тепер потрібно або робити підземний паркінг, або знаходити місце за територією ЖК. Таке нововведення має забезпечити безпеку.

Кількість поверхів будинків. У невеликих містах (до 50 тис. населення) дозволять будувати триповерхові будівлі, а у порівняно великих — дев’ятиповерхівки. Такі нововведення — правильний крок, упевнений експерт у сфері нерухомості Максим Бабуряк. Так, нові будівельні норми не дозволять будувати хмарочоси поряд із п'ятиповерхівками і "освоювати" рекреаційні зони.

Заборона будівництва у "зелених зонах". Нові ДБНи забороняють девелоперам освоювати рекреаційні й паркові зони. Це, вважають у міністерстві, дозволить зберегти місця відпочинку містян від недобросовісних будівельників.

І поки окремі компанії намагаються зірвати введення стандартів, а Мінрегіонбуд відстоює свою позицію в судах, нові правила вже змінили принципи роботи забудовників. Із вересня 2018-го будь-який проект житлового хмарочоса і забудова "зелених зон" — незаконні.

Оригінал - https://www.obozrevatel.com/ukr/economics/budivelna-revolyutsiya-chomu-zabudovniki-v-ukraini-proti-novoi-yakosti-zhitla.htm



Просмотров: 1475 | Добавил: | Рейтинг: 5.0/1

Обговорення Забудовники намагаються зірвати будівельну революцію - 1 Грудня 2018, коментарі та відгуки: