› 
 › 
Уряд ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію

09:42

Уряд ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію

Прийнято рішення щодо ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції та утворення замість неї Державної сервісної служби містобудування, Державного агентства з питань технічного регулювання у містобудуванні, Державної інспекції містобудування як центральних органів виконавчої влади.

Відповідні постанови прийняті з доопрацюванням протягом одного дня на виїзному позачерговому засіданні Кабінету міністрів за участі президента України Володимира Зеленського.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання наголосив, що ДАБІ (рос. ГАСК) — це корупційна структура, яка поєднала в собі занадто багато функцій: ліцензування, контроль, нагляд, дозволи і на сьогодні потребує реформування. Глава Уряду наголосив:

ДАБІ, на нашу думку та думку учасників будівельного ринку, — це той корупційний кліщ, що забирав обігові кошти з будівельного ринку. Сьогодні учасники просять ліквідувати ДАБІ, ліквідувати корупційні схеми.

Створюючи нові центральні органи виконавчої влади щодо архітектурно-містобудівної галузі, прем'єр-міністр наголосив, що їхні структури будуть приведені у відповідність до найкращих прикладів, які сьогодні діють у світі:

Ми створюємо три органи: Державну сервісну службу містобудування, яка виконуватиме реєстраційні функції у галузі будівництва; Державне агентство техрегулювання, яке стане локомотивом реформи технічного регулювання в Україні стосовно параметральної системи, ДБН, єврокодів; Державну інспекцію містобудування, яка здійснюватиме функцію нагляду і контролю у будівництві.

За його словами, ухвалені постанови враховують побажання учасників будівельного ринку, інвесторів:

Це перший крок, який можна було врахувати постановами КМУ, наступний крок – внесення змін у діюче законодавство, далі – розробка електронної системи.

Він наголосив, що держава має контролювати тільки введення будівельного об’єкта в експлуатацію і його відповідність до норм ДБН та вимог законодавства.



Просмотров: 4532 | Добавил: | Теги: ДАБІ | Рейтинг: 4.8/5

Обговорення Уряд ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію - 17 Березня 2020, коментарі та відгуки: