› 
 › 
Димові та вентиляційні канали

22:20

Димові та вентиляційні канали

Із кухонь, господарських приміщень, топкових, ванних, пралень, туалетів, суміщенних санвузлів, а також із гаражів та господарських приміщень, що розташовані в цокольних або підвальних поверхах, слід передбачати витяжну вентиляцію через вентиляційні канали з природним збудженням.

Витяжна вентиляція житлових кімнат передбачається через витяжні канали кухонь, убиралень, ванн.

Розрахункова кратність повітрообміну приймається згідно з таблицею посібника.

При проектуванні вентиляції кухонь і санітарних вузлів допускається об’єднання:
- горизонтального вентканалу з ванної з вентканалом із кухні;
- вентканалів із убиральні, ванної та сушильної шафи;
- вертикальних вентканалів із кухонь, господарських приміщень, ванних і сушильних шаф – до збірного вентиляційного каналу за умови, що відстань по висоті між приєднанням цих каналів буде не менша ніж 2,0 м.

Не допускається об’єднувати:
- канали з кухонь, ванн, кладових для продуктів із каналами з топкових та гаражів;
- канали з приміщень, що виходять на різні фасади.

Обладнують канали в основному у внутрішніх стінах. У каналах у зовнішніх стінах узимку погіршується тяга через охолодження. Якщо іншого виходу немає, то стіни потовщують так, щоб відстань від зовнішньої поверхні каналу до зовнішньої грані стіни була не менша від мінімальної товщини стіни відповідно до теплотехнічного розрахунку. За необхідності канали можна розмістити і в перегородках. Для цього перегородки потовщують до необхідних розмірів та передбачають фундамент під стояк каналів. Димові й вентиляційні канали доцільно розміщувати поряд, що поліпшить вентиляцію, спростить розкладку балок перекриття та кроков.

Переріз димових каналів - 140x270 мм. Димові канали малих печей, ванних колонок і вентиляційні канали - 140x140 мм, а товщина стінок - 120 мм.

Щоб зменшити кількість стояків каналів, які будуть виходити за площину покрівлі, можна передбачити відхилення каналів від вертикалі під кутом 30 градусів, а також горизонтальні ділянки завдовжки не більше ніж 2,0 м на горищі. Але слід мати на увазі, що це погіршує тягу. А проводячи семинары в аудиторіях доцільно забезпечувати гарне провітрювання простору.

Висота виходу труб димових і вентиляційних каналів над площиною покрівлі береться залежно від положення відносно гребеня покрівлі (рис. 5.14, в). Над площиною покрівлі труба потовщується для влаштування по периметру труби фартуха із покрівельної сталі завширшки 250 мм.

Димові та вентиляційні канали в стінах

Рисунок 5.14 – Димові та вентиляційні канали в стінах: а - горизонтальна обробка труби; б - те саме вертикальна; в - висота труб відносно гребеня даху; 1 - труба; 2 - горизонтальна обробка; 3 - міжповерхове перекриття; 4 - піч; 5 - вертикальна обробка; 6 - перегородка; 7 - розпушка; 8 - шийка; 9 - карниз.

Якщо димовий канал прилягає до дверної коробки, дерев’яних балок перекриття, кроков, то необхідно передбачати розділку 250 або 380 мм (тобто відступити таку відстань від внутрішньої грані каналу до грані конструкції). Відстань 250 мм беруть, якщо конструкцію від згоряння захищають азбестом і покрівельною сталлю (рис. 5.14, а).

Просмотров: 33126 | Добавил: | Теги: вентиляція, повітря, Дим | Рейтинг: 3.6/7

Обговорення Димові та вентиляційні канали - 17 Квітня 2012, коментарі та відгуки: