Вимоги овочевих культур до умов навколишнього середовища і методи їх регулювання
Ріст і розвиток овочевих культур та їх урожайність значною мірою залежать від факторів навколишнього середовища. Всі ці фактори об'єднують у чотири групи: кліматичні (світло, вологість, температура і склад повітря); едафічні (грунт з його фізичними властивостями, вмістом вологи і елементів живлення); біотичні (мікро- і макрофлора, фауна, взаємовплив рослин у посівах); антропогенні (діяльність людини — застосування добрив, машин, пестицидів, забруднення атмосфери, пасинкування, щеплення тощо). Кліматичні й едафічні фактори впливають на рослини безпосередньо, а біотичні й антропогенні — здебільшого посередньо. Всі фактори для рослини необхідні й рівноцінні за дією: жодного з них не можна замінити іншим, оскільки це призводитиме до порушення впливу інших. Як правило, врожайність культур визначається фактором, який перебуває в мінімумі. Тому, розробляючи системи агрозаходів для вирощування високого і якісного врожаю, слід завжди брати до уваги умови навколишнього середовища, своєчасно визначати фактори, які негативно впливають на ріст і розвиток рослин, та обмежувати їх дію. Так, для ранніх весняних посівів основним фактором є тепло, влітку — волога, а взимку — тепло і світло. Своєчасне усунення негативного впливу певного фактора на овочі забезпечує високу продуктивність рослин і економічний ефект. | |
Просмотров: 4249 | | |
Коментарі до Вимоги овочевих культур до умов навколишнього середовища і методи їх регулювання, обговорення та відгуки: | |