Паля

👉 Визначення:

Паля (або свая) - конструкція стрижневого типу, виготовлена або занурена у ґрунтову основу (іноді частково розташована у воді), вертикальна або похила, призначена для передачі навантаження від споруди в шари ґрунтової основи для забезпечення більшої несучої здатності. Влаштовується за технологією з вийманням або без виймання ґрунту основи.

Палі бувають таких типів:

Паля забивна – конструкція, виготовлена в заводських умовах (збірна), що заглиблюється в ґрунтову основу устаткуванням для занурення шляхом забивання, вдавлювання, вібрації тощо. Може бути складена з кількох частин за довжиною, об'єднаних у вузлах з'єднання.

Паля призматична – найбільш поширений тип забивних збірних залізобетонних паль із формою стовбура у вигляді призми квадратного перерізу.

Паля пірамідальна – коротка залізобетонна паля, яка має форму піраміди квадратного поперечного перерізу. (Модифікація забивної висячої палі, яка має скіс поверхні бокових граней).

Паля плоскопрофільна – паля, що має у поперечному перерізі перемінні прямокутні окреслення.

Паля булавоподібна – забивна залізобетонна паля з розширеним нижнім кінцем.

Паля козлова – пакет із декількох забивних залізобетонних паль, які мають шарнірне з'єднання в оголовку і занурюються одночасно. Нижні кінці паль мають одностороннє загострення з внутрішньої сторони. При зануренні такого пакета тиск реактивного опору ґрунту по похилій поверхні загострення розгортає палі і створює між палями ядро ущільнення.

Паля набивна – паля, що виготовляється на місці шляхом заповнення бетонною сумішшю порожнини, утвореної шляхом:
- вдавлювання інвентарної труби з закритим башмаком нижнім кінцем, що залишається в ґрунті;
- виштампування порожнини пірамідальної або конусної форми;
- буріння з утворенням свердловини;
- віброштампування трубою з загостреним нижнім кінцем.

Паля буронабивна – різновид набивної палі, коли порожнина утворюється методом буріння, утворюючи свердловину. У сипких ґрунтах свердловина утворюється насухо обертальним бурінням. У сипких та водонасичених ґрунтах буріння здійснюється під глинистим розчином або під захистом обсадних труб.

Паля буронабивна з розширеним нижнім кінцем – буронабивна паля, нижній кінець якої має розширення, влаштоване за допомогою спеціального механізму.

Паля з коренеподібним нижнім кінцем – різновид паль, розширений нижній кінець яких влаштовується забиванням із забою порожнини коротких збірних залізобетонних елементів.

Паля набивна, порожнина якої утворюється фрагментами – різновид набивної палі, що утворюється вдавлюванням обсадної труби, яка складається з окремих фрагментів, з'єднаних на зварюванні. О6садна труба залишається у ґрунті. Застосовується для підсилення існуючих фундаментів у стисливих умовах малогабаритним устаткуванням.

Паля буроін'єкційна – бурова паля, що влаштовується шляхом ін'єкції під тиском дрібнозернистої бетонної суміші у свердловину, через нижній отвір порожнистого шнеку при його підйомі.

процес закладки буроінєкційної палі выд фундамент житлового будинку


Палі буросічні – модифікація буронабивних паль, поперечні перерізи яких перетинаються. Відстань між центрами буропересічних паль становить 0,8-0,9 їх діаметра.

Паля набивна (барета) – різновид набивної палі, для якої порожнина в основі прямокутного поперечного перерізу утворюється з застосуванням грейфера. У сипких і водонасичених ґрунтових основах екскавація ґрунту і бетонування стовбура виконуються під захистом суспензії з глинистого чи полімерного розчину.

Паля гвинтова – паля, що складається з металевої гвинтової лопаті і трубчастого металевого стовбура зі значно меншою у порівнянні з лопаттю площею поперечного перерізу, яка занурюється у ґрунтову основу шляхом загвинчування у поєднанні із вдавлюванням.

Паля грунтоцементна (джет-колона) – паля, що влаштовується у масиві ґрунтової основи шляхом локального перемішування ґрунту з цементною суспензією за допомогою струминного, бурозмішувального чи струминно-змішувального методів.

Паля з камуфлетним нижнім кінцем – паля набивна або забивна, розширення для якої влаштовується за допомогою енергії вибуху зосередженого заряду.

Паля PIT – різновид буроін'єкційної палі діаметром 15-35 см, що виконується з ущільненням оточуючого ґрунту шляхом обробки свердловини за розрядно-імпульсною технологією.

Референси:

"Паля або свая" згадується у нормативному документі ДБН В.2.1-10-2009. Основи та фундаменти споруд. Теги: ДБН В.2.1-10, свая, палі, конструкція, паля. Довжина тлумачення терміну: 4669 символів.
 › 
Просмотров: 7623 | | Рейтинг: 4.5/2
Фразу додано 2012-12-13 та оновлено . Відповідно пройшло днів - 4.

❔ Де згадується Паля?

"Паля" згадується у нормативному документі ДБН В.2.1-10-2009. Основи та фундаменти споруд.

❔ Яким чином зібрано цю інформацію?

Редакторський колектив сайту збирав інформацію про "Паля" з відкритих джерел в мережі інтернет та в нормативній літературі. На сторінці ви знайдете вказівки на джерело.

Термін Паля відноситься до категорії літера "П", згадується у документі ДБН В.2.1-10-2009. Основи та фундаменти споруд.

Ключові слова сторінки: ДБН В.2.1-10, свая, палі, конструкція, паля.

У "словнику будівельника" є такий термін: Сейф згорнутих декорацій
склад згорнутих м'яких декорацій, призначений для зберігання живописних фонових декорацій – панорам, горизонтів, задників тощо, згорнутих у скатки. Сейф розташовується під сценою а...

👉Суміжні терміни

Також прогляньте схожі технічні визначення з ДБН В.2.1-10-2009. Основи та фундаменти споруд:

👉Абетка Термінів

А [739]
Б [652]
В [1645]
Г [724]
Д [950]
Е [526]
Є [29]
Ж [77]
З [1158]
І [385]
К [1944]
Л [487]
М [981]
Н [978]
О [958]
П [2758]
Р [1115]
С [1900]
Т [1161]
У [309]
Ф [590]
Х [206]
Ц [160]
Ч [230]
Ш [323]
Щ [38]
Ю [42]
Я [46]

👉Додаткова інформація: