› 
 › 
Звукоізоляція стін: практичні аспекти

22:11

Звукоізоляція стін: практичні аспекти

З конструктивної точки зору стіни і перегородки можна розділити на два типи: одношарові і багатошарові. Одношарові перегородки можуть бути цегляними, гіпсолітових, керамзитобетон чи залізобетонними, де бетон грає роль конструктивного матеріалу.

Звукоізоляційні характеристики подібних конструкцій визначаються їх масою і поліпшуються приблизно на 6 дБ при кожному двократному збільшенні товщини стіни. Підвищення звукоізоляції за рахунок застосування в одношарових перегородках пористих матеріалів (наприклад, ніздрюватих бетонів) отримати практично не вдається - через їх високу шумопроникність.

Для підвищення звукоізолюючої здатності стін і зменшення їх маси замість одношарових конструкцій застосовуються повітряний прошарок, чи багатошарові, виконані з матеріалів, що різко відрізняються за своїми фізичними властивостями.

Шумоизоляція у випадку багатошарових перегородок (найбільш поширений приклад - обшиті гіпсокартонном перегородки) залежить від більшого числа факторів, ніж звукоізоляція одношарової стіни. В даному випадку на звукоізоляцію в значній мірі впливають резонансні явища, що виникають в самій конструкції. Наведемо кілька практичних рекомендацій, дозволяють будувати ефективні звукоізоляційні перегородки.

По можливості збільшуйте масу огорожі: чим вона масивніше, тим більше енергії потрібно звуку, щоб пройти крізь стіну.

Двошарова конструкція стіни краща за одношарові. Це стосується і огорож з масивних матеріалів, і каркасних конструкцій. Акустична розв'язка або фізична виключення жорстких зв'язків між двошаровими перегородками значно знижує передачу шуму і вібрацій з одного боку стіни на інший.

При необхідності збільшити звукоізоляцію існуючої одношарової перегородки з цегли, бетону або гіпсових блоків застосовуються додаткове облицювання гіпсокартоном, закріпленого еластичними звукоізолюючими кріпленнями. Застосування стандартних металевих П-подібних кронштейнів призводить до утворення твердих зв'язків і, як наслідок, до зниження звукоізоляції. Каркаси облицювання необхідно заповнювати на всю глибину спеціальною акустичною мінеральною ватою.

еластичні звукоізолюючі кріплення

Завжди звертайте увагу на ізоляцію непрямих шляхів поширення звуку по прилеглим будівельним конструкціям, по трубопроводах опалення та водопостачання, по транзитним вентиляційних каналах, загальному для суміжних приміщень простору підвісної стелі або підлоги на лагах.

При проектуванні будинків слід враховувати, що ізоляція приміщень від внутрішніх і зовнішніх шумів повинна забезпечуватися також правильним плануванням будівлі, зниженням рівня шуму від санітарно-технічного та інженерного обладнання і раціональними конструкціями огорожі. Найбільший технічний і економічний ефект досягається при комплексному захисті будинків від шуму.

На стадії затвердження у Мінрегіонбуді знаходиться ДБН на заміну СНиП II-12-77 "Защита от шума". Чекайте на новини!

Просмотров: 3974 | Добавил: | Теги: звук, звукоізоляція | Рейтинг: 5.0/1

Обговорення Звукоізоляція стін: практичні аспекти - 31 Березня 2013, коментарі та відгуки: