› 
 › 
Штучні підсипки ґрунту

22:15

Штучні підсипки ґрунту

Штучні підсипки ґрунту

Утрамбовані в ґрунт щебінь або гравій. Для ущільнення слабких водонасиченних ґрунтових основ разом з трамбуванням їх на рівні підошви фундаменту можна застосовувати втрамбування щебеню, каміння, гравію тощо. Для цього на верхній шар ґрунту основи насипають шар щебеню висотою до 30 см, який ударами трамбівки ущільнюють до тих пір, поки у проміжках між щебенем не з’явиться м’який ґрунт. Після чого на втрамбований щебінь насипають ще шар і також трамбують. Підсипку щебеню та трамбування повторюють до тих пір, поки удари трамбівки не перестануть давати осадку у верхньому шарі ґрунту. Зазвичай щебінь утрамбовують на глибину 30-60 см [Основания и фундаменты промышленных и гражданских зданий].

Трамбуванням щебеню ущільнюється не лише рихлий ґрунт основи, але й навколишній ґрунт.

Піщані подушки. Слабі ґрунти під підошвою фундаменту можна замінити розподільною піщаною подушкою. Вони застосовуються для зниження глибини закладання фундаментів, зменшення загальної величини їх осідання, підвищення міцності основи, а також коли прорізання слабких ґрунтів фундаментом стає неекономічним. Піщані подушки укладаються вище від рівня ґрунтової води і нижче від глибини промерзання ґрунту. Матеріалом для них є чисті крупні, середньої крупності й дрібні піски без наявності в них глинистих фракцій та органічних домішок, мерзлих уключень.

Цікава ситуація зі станом грунтів при будівництві, проектування, де скельні основи значно сприяють надійному розміщенню будинків навіть на схилах гір.

Після розроблення котлована на глибину, яка складається з глибини закладання фундаменту та висоти самої подушки, на дно відсипають шарами 20–40 см пісок, його зволожують, ущільнюють вібраторами або механічними трамбівками. Висоту піщаної подушки визначають за розрахунком.

Ґрунтові подушки – утворені з пилувато-глинистого ґрунту.

Найчастіше їх застосовують у лесових ґрунтах І типу за просадочністю або тоді, коли потрібно створити водонепроникний екран.

Котлован розробляють на глибину, яка складається з глибини закладання фундаменту і висоти самої подушки. Після чого ґрунт, вийнятий раніше із котлована, вкладають шарами завтовшки 0,2–0,3 м на дно, обробляють котками або трамбівками до щільності сухого ґрунту ρ=1,6...1,7 т/м.куб. При цьому стежать за вологістю ґрунту.

Товщина подушки призначається залежно від умови повної ліквідації можливості просідання в її межах, а також з урахуванням того, що загальна деформація основи (просідання й осідання) не може перевищувати граничні деформації за нормами.

Далі будуть статті про інші штучні основи:

А можливо Вас зацікавить інформація про стадії будівельного проектування та Штучне ущільнення ґрунту

Просмотров: 4943 | Добавил: | Теги: основи, грунт, фундаменти | Рейтинг: 5.0/2

Обговорення Штучні підсипки ґрунту - 23 Грудня 2011, коментарі та відгуки: