› 
 › 
Програма «Доступне житло» набирає обертів

18:43

Програма «Доступне житло» набирає обертів



Після задоволення первинних потреб людина прагне безпеки, інстинкти підказують шукати житло-безпечне місце. Такому простому прагненню населення мати "кришу" над головою держава повинна сприяти. От за ініціативи нашого президента форсують програму «Доступне житло». Поки на цю вудочку дуже ніхто не клює через її слабке економічне обґрунтування для простих людей: Замість 18% платити 11%.

Нещодавно на все тому ж Мінрегіонбуді була інформація про розчарування керівництва країни у малих темпах розвитку програми. А коли з'явилася стаття з таким обнадійливим заголовком "набирає обертів", я бува подумав що дійсно пішли зрушення в цьому напрямку. На жаль ситуація інша. В новині ідеться лише про наступний крок цього процесу, після зібрання пропозицій від будівельників в регіонах готових надати квартири для цієї програми стали шукати банки які готові надати населенню кредити.

9 великих банків беруть участь у державній програмі здешевленої іпотеки. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, відповідаючи на запитання народних депутатів у Верховній раді під час години запитань до Уряду у п’ятницю, 22 червня.

«Національний банк України визначив банки 1-ї та 2-ї групи. Зараз у програмі працюють 9 банків і в регіонах ще є 3 банки, які оголосили про готовність взяти участь у проекті», – наголосив Анатолій Близнюк.

Як бачимо таких банків знайшлося лише 9(+1), готових прийняти частину процентів по кредиту від держави, вірніше просто перерахувати процентну ставку з виключенням ставки НБУ.

З одного мільярда гривень, виділених цьогоріч на програму здешевлення іпотеки, 30 млн уже перераховані у регіони. Сума коштів для кожної області залежить від кількості населення.

Про дійсні темпи програми можна судити по вище наведеному абзацу, як бачите за пів року виділено лише 3% запланованої суми, і це ще враховуючи фінансування минулорічних об'ємів.

Загалом по Україні понад 7,5 тисяч громадян виявили бажання отримати пільгові іпотечні кредити, а до придбання пропонується вже понад 4,7 тисяч квартир.

Звісно кількість бажаючих теж відповідна, що є результатом мізерної вигоди цієї програми.

Як повідомлялося раніше, у програмі «Доступне житло» беруть участь такі фінансові установи: Ощадбанк, Укргазбанк – діють по всій території країни; банк «Фінанси та Кредит» - у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській областях, у містах Києві та Севастополі; Укрексімбанк – в Автономній Республіці Крим, Львівській, Хмельницькій областях; Укрсоцбанк – у Київській, Миколаївській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях та у м. Севастополі; Брокбізнесбанк – у місті Києві, «Банк Форум» – у Дніпропетровській області, Промінвестбанк – по Чернігівській області, банк «Фінансова Ініціатива» - у Чернівецькій області та м. Севастополі.

Про низьку популярність серед банків також свідчить характер розосередження по регіонам: повністю охоплюють країну лише два банки, і ті не найкращі в країні.

Прес-служба Мінрегіону

(курсивом виділено уривки із матеріалу розміщеного на сайті міністерства)

Будемо надіятися що з часом умови придбання житла по соціальній програмі будуть кращі, щоб ним змогли скористатися дійсно значна частина населення, бо проблема доступного житла для України (особливо у містах) дуже актуальна.

Просмотров: 2313 | Добавил: | Теги: кредит, уряд, житла, програма, банк, міністерство | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення Програма «Доступне житло» набирає обертів - 24 Червня 2012, коментарі та відгуки: