› 
 › 
Планувальні типи сіл регіонів України

14:57

Планувальні типи сіл регіонів України

Різні природні умови регіонів України диктують особливості планувальної специфіки заселення. Про Полісся та регіон Лісостепу читайте у попередній статті.

Рівнинний характер рель'єфу Степу, бідність на водні ресурси та історична планова специфіка заселення визначили регулярний характер землекористування і планування поселень. В основу плану більшості сіл було покладено
прямокутну мережу вулиць. Водороздільні та степові села виникли на рівнинах, де майже немає водоймищ. їх планувальна організація регулярна, окреслення жорстко геометричне. Квартали прямолінійні, забудова щільна. Села склалися уздовж доріг, садиби розміщені з однієї або двох сторін вулиці.

Гірські села Карпат мають специфічну забудову через складний рель'єф території, порізаної річками, з великою кількістю долин, значними площами схилів гір, укритих лісами. Тут збереглося дрібноселенне розселення. Села розміщені в гірських долинах біля води, уздовж прибережної дороги. їх окреслення повторюють усі повороти річки. Залежно від рель'єфу місцевості та земельних ресурсів поширилась як одностороння, так і двостороння забудова вулиці-дороги. Площинні карпатські села аналогічні лісостеповим. Для ефективного обробітку земель та ведення господарства необхідно використовувати сільськогосподарську техніку та максимально механізувати виробничі процеси, при обслуговуванні техніки важно подобрать аккумулятор і потужності.

Архітектори України з перших років радянської влади своїми проектами сприяли покращанню планування сіл, формуванню нових типів житлових, громадських та виробничих будівель. У 1922 р. цивільний інженер Д.М. Дяченко розробив проекти «Нового села», де запропонував нові планувальні схеми поселень, садиб, нові типи житла та виробничих споруд. У проектах планування нових сіл передбачалося створення громадських площ та вибір раціонального напрямку вулиць із південно-східною орієнтацією. Запроектовані квартали невеликих розмірів. У селах на 20— 100 дворів передбачалась одна площа в центрі поселення розміром 0,5—1,0 га. На центральній площі розміщувалися школа, магазин, амбулаторія або лікарня, сільрада, пожежне депо.

схема радіально-кільцевого планування

В основу проектів планування сіл були покладені радіально-кільцеві та прямокутні схеми. Така організація плану давала можливість вільно розширювати межі села, добиватись виразної забудови. Характерною рисою всіх проектів була підвищена увага до протипожежної безпеки будинків. Такі вимоги були втілені в проектах планування нових сіл на 40, 64, 80, 100 та 128 садиб. Позитивною рисою нової забудови було прагнення розмістити у поселенні значну кількість громадських будівель різного призначення. Це впливало на зміну побуту та формування нових аспектів життя населення. Запропоновані кооперовані громадські будинки були нових типів, яких раніше українське село не знало.

Негативною стороною проектів планування був формальний підхід до обрисів поселень, в основу яких були покладені абстрактні геометричні схеми. Такі вирішення не притаманні селам України і не могли набути поширення у практиці будівництва.

Просмотров: 2555 | Добавил: | Теги: акамулятор, планування, село | Рейтинг: 5.0/1

Обговорення Планувальні типи сіл регіонів України - 18 Жовтня 2012, коментарі та відгуки: