› 
 › 
Українські фахівці працюють над запровадженням оцінки енергетичної ефективності будівель

18:02

Українські фахівці працюють над запровадженням оцінки енергетичної ефективності будівель

Відкрити кредитну лінію для здійснення заходів з підвищення енергетичної ефективності в будівлях планує в 2015 році Європейський банк реконструкції і розвитку. Про це йшла мова в ході експертного семінару в Києві «Розрахунок енергоефективності будівель». Семінар відбувся в рамках проекту «Технічна допомога для підтримки інвестицій в енергоефективність у житлових будинках», який ЄБРР реалізує у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

енергетична ефективність будівель

Експерти відзначили, що сьогодні існує потреба у створенні електронного інструменту для розрахунку енергоефективності в будівлях.

Консультант проекту ЄБРР Клеменс Лейтгеб зазначив, що важливим для України є виконання положень Директиви про енергетичну ефективність будівель № 2010/31/ЄС. Положення цієї Директиви спрямовані на здійснення оцінки енергетичної ефективності будівель.

Директор державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» Геннадій Фаренюк наголосив, що «Директива вимагає проводити оцінку енергетичної ефективності будівель згідно з єдиними вимогами. На сучасному етапі розвитку відносин з ЄС статтею 56 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС передбачено зближення технічного регулювання, стандартів і оцінки відповідності в усіх галузях економіки». За його словами, документом, який наблизить українське законодавство, норми і стандарти до відповідних документів ЄС є проект Закону України «Про енергетичну ефективність будівель». Законопроект розроблено Мінрегіоном з метою імплементування положень Директиви про енергетичну ефективність будівель № 2010/31/ЄС.

За словами директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Сергія Кушніра, для запровадження стимулювання до зменшення споживання енергетичних ресурсів вже в діючому законодавстві передбачено складання енергетичного паспорта відповідно до «Настанови з розроблення та складання енергетичного паспорта будинків при новому будівництві та реконструкції». Він наголосив,що паспортизація є обов’язковою при будівництві нових будівель та при капітальному ремонті, реконструкції.

«Для існуючих будівель законопроектом передбачається сертифікація енергетичної ефективності. Вона дає визначення фактичних показників енергетичної ефективності будівель», - сказав Сергій Кушнір.

Законопроектом передбачається, що сертифікація є обов’язковою - для існуючих будівель площею більше 500 м кв при їх відчуженні або передачі в оренду та для всіх будівель державної та комунальної форми власності.

Також наявність сертифікату є однією з умов, які стосуються фінансових стимулів для здійснення енергоефективних заходів в житловій сфері через механізми пільгового кредитування, компенсації відсоткової ставки за кредитами.

За інф. Мінрегіонбуду

Просмотров: 2194 | Добавил: | Теги: енергоефективність, сертифікація, паспорт будівлі | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення Українські фахівці працюють над запровадженням оцінки енергетичної ефективності будівель - 9 Вересня 2014, коментарі та відгуки: