› 
 › 
Мінрегіон пропонує впровадити параметричний метод нормування у будівництві для введення інновацій

11:39

Мінрегіон пропонує впровадити параметричний метод нормування у будівництві для введення інновацій

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України пропонує ввести параметричний метод нормування у будівництві замість наявного розпорядчого для впровадження інноваційних рішень, повідомила прес-служба відомства.

Згідно з повідомленням, відповідні зміни міністерство пропонує в законопроекті №6577 "Про внесення змін до закону України "Про будівельні норми".

У більшості розвинених країн застосовується параметричний метод при формуванні вимог будівельних норм. В Україні ми досі керуємося розпорядчим методом, який не роз'яснює ні цілей, ні функцій, ні критеріїв їх виконання та є, по суті, жорсткою інструкцією, яка не передбачає використання нових технологій та альтернативних рішень у будівництві.

Параметричний метод нормування передбачає встановлення параметрів, яким має відповідати об'єкт, наприклад, цілей, функціональних вимог, критеріїв щодо безпеки та якості, замість жорстких імперативних приписів.

Приклад

Згідно з розпорядчим методом ширина коридору в житлових будинках від дверей квартир до виходу у сходову клітку має бути запроектована не менше 3 м, без уточнення цілей. Відповідно до параметричного методу, ширина коридору проектується з розрахунком, що у разі виникнення пожежі можна безпечно і швидко евакуювати людей з будівлі. Ціль - забезпечення безпечної евакуації людей з будинку в разі виникнення пожежі. Критерій - час евакуації. Вимоги до експлуатаційних характеристик і показників - відстань від дверей.

Таким чином, впровадження цього методу скоротить кількість необґрунтованих норм і дасть змогу проектувальникам використовувати альтернативні проектні рішення у будівництві.

Крім того, Мінрегіон планує прийняти нову державну будівельну норму (ДБН), що дозволяє склити балкони і лоджії під час проектування будинків. 

Згідно з ДБН Житлові будинки, склити балкони або лоджії з шириною не менше ніж 1,2 м можна, якщо площа скління становить не менше ніж 50% від площі зовнішніх стін балконів, а сумарна ширина вікон становить не менше ніж 1,2 м, і вони відчиняються на сторону балкона.

https://ua.interfax.com.ua/news/political/511316.html Джерело



Просмотров: 1099 | Добавил: | Рейтинг: 5.0/2

Обговорення Мінрегіон пропонує впровадити параметричний метод нормування у будівництві для введення інновацій - 12 Червня 2018, коментарі та відгуки: