› 
 › 
Інженерно-технологічні вимоги до підприємств харчування

02:28

Інженерно-технологічні вимоги до підприємств харчування

Інженерно-технологічні вимоги

відповідно до ДБН В.2.2-25:2009

Для холодильних агрегатів підприємств харчування слід передбачати повітряне охолоджування. Допускається застосовувати систему оборотного водопостачання, за умови узгодження витрати води оборотного водопостачання на підживлення системи з відповідними службами водопостачальної організації. Рекомендується проектувати систему охолодження з можливістю використання тепла в системах теплопостачання.

Не допускається прокладання трубопроводів опалення, водопроводу, каналізації в огороджувальних конструкціях охолоджуваних камер, а також через камери і їх тамбури. Це може призвести до збоїв у роботі обох систем.

Для відведення конденсату при розморожуванні випарників в охолоджуваних камерах слід передбачати спорудження піддонів з відведенням води з них в трапи, розташовані в тамбурах, в сусідніх з камерами приміщеннях і, у виняткових випадках, в коридорах.
Відведення води під час розморожування випарних батарей в холодильних камерах, розташованих на першому і розміщених вище поверхах, повинно здійснюватися з розривом струменя в каналізаційну у водостічну мережу.

Обробка внутрішньоцехової тари і інвентаря проводиться в спеціальних 3-секційних мийних машинах (або мийках великого розміру).
Для сушіння слід передбачати спеціальні зони, обладнані стелажами на висоті від підлоги не менше 0,5 - 0,7 м.
У мийних столового і кухонного посуду необхідно передбачати додатково електроводонагрівачі.

Овочеві цехи продуктивністю до 2 т на зміну слід обладнати піскоуловлювачами у складі технологічного обладнання цих цехів.

Для вузькоспеціалізованих підприємств харчування (закладів ресторанного господарства), кафетеріїв і буфетів допускається миття всього посуду в трисекційній ванні.
Незалежно від наявності посудомийної машини в мийній столового посуду рекомендується мати п'ятисекційну мийну ванну.

При проектуванні систем електропостачання слід враховувати коефіцієнти одночасності роботи електричного і газового обладнання в їдальнях, кафе і закусочних - 0,8; у ресторанах - 0,7.
Коефіцієнт завантаження електрообладнання для електроплити 0,65; для теплових шаф, електросковорід і електрофритюрниць - 0,5; для іншого обладнання - 0,3.

Для загального освітлення виробничих приміщень в цехах холодних страв і закусок та в обробних цехах кондитерських виробництв слід застосовувати світильники, що мають захисну арматуру. Розміщення світильників над казанами, плитами і тому подібне забороняється. Рівень освітленості повинен відповідати вимогам ДБН В.2.5-28-2006.
В обробних цехах кондитерських виробництв рекомендується встановлювати бактерицидні лампи.

Для обладнання, що генерує шум, необхідно використовувати амортизуючі пристрої, щоб деталі роботи залишалися непоміченими для відвідувачів закладу та не заважали робітникам.

Просмотров: 3976 | Добавил: | Теги: столова, кухня, обладнання, ресторан, холодильник | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення Інженерно-технологічні вимоги до підприємств харчування - 2 Лютого 2012, коментарі та відгуки: