› 
 › 
Інформація щодо стану і розвитку технічного регулювання у будівництві

14:00

Інформація щодо стану і розвитку технічного регулювання у будівництві

До розгляду на засіданні Уряду готується проект Закону України «Про гармонізацію з нормами законодавства Європейського Союзу основних вимог до будівель та споруд, а також спрощення умов для розміщення на ринку будівельних виробів».

Проект Закону розроблено Мінрегіоном відповідно до регламенту ЄС № 305/2011 Європейського Парламенту і Ради, що набув чинності з 2013 року. Законопроект спрямований на:

- забезпечення безпеки будівель і споруд;

- впровадження декларування будівельних виробів та удосконалення процесу отримання технічних свідоцтв;

- утворення умом добросовісної конкуренції на ринку будівельних виробів;

- усунення технічних бар’єрів у торгівлі.

З прийняттям Закону законодавче підґрунтя технічного регулювання у будівництві України досягне рівня технічно-розвинутих країн!

Формування нормативної бази, інтегрованої у міжнародно-правовий простір технічного регулювання в будівництві – є одним з пріоритетів у роботі Міністерства. Цим питанням в апараті Мінрегіону безпосередньо опікується Управління технічного регулювання та науково-технічного розвитку.

Основні завдання:

1. Розроблення та впровадження законодавства з питань технічного регулювання у будівництві:

2. Розроблення та прийняття Державних будівельних норм підзаконних нормативних актів обов'язкових до виконання

3. Розроблення та затвердження Державних стандартів України у галузі будівництва.

4. Формування та забезпечення функціонування системи нормоутворення.

5. Забезпечення впровадження нормативних документів державного рівня.

Протягом 2014 року було:

1. Затверджено 39 нормативних актів та нормативних документів державного рівня і змін до них.

(6 ДБН, що направлені на забезпечення надійності будівництва в складних геологічних умовах та уникнення загрози виникнення надзвичайних ситуацій. 33 ДСТУ, що пов’язані із застосуванням сучасних матеріалів та технологій при зведенні об’єктів, у першу чергу житлових)

2. Забезпечено розгляд і підготовку до погодження 71 нормативно-правового акту та нормативних документів суб’єктів підприємництва.

(27 нормативно-правових акти, спрямованих на забезпечення безпеки будівель і споруд, та 24 технічних свідоцтв і 20 технічних умов, що сприяють впровадженню інноваційних технологій і матеріалів)

3. Відкориговано засади ризик-менеджменту в будівництві щодо спрощення дозвільно-погоджувальних процедур.

(Внесено зміни до ДСТУ-Н Б В.1.2-16:2013 «Визначення класу наслідків (відповідальності) та категорії складності об’єктів будівництва»).

Наразі вживаються заходи щодо:

1. Затвердження 25 нормативних актів та нормативних документів державного рівня і змін до них (3 ДБН та 22 ДСТУ).

2. Впровадження стандартів з проектування будівельних конструкцій, гармонізованих з Єврокодами, зокрема розгляд:

- посібників з проектування та виготовлення металевих конструкцій;

- алгоритмів розрахунків будівельних конструкцій за Єврокодами.

3. Розвитку системи нормоутворення; призначення Технічних комітетів зі стандартизації та Базових організацій з науково-технічної діяльності у сферах будівництва, промисловості будівельних матеріалів, архітектури і містобудування (На сьогодні функціонує 17 Технічних комітетів зі стандартизації та 84 підкомітети, які розробляють проекти державних стандартів у будівництві, та 31 базова організація з науково-технічної діяльності, які розробляють проекти Державних будівельних норм, проводить експертизу технічних свідоцтв).

Крім того, буде забезпечено супровід у Верховній Раді України проекту Закону «Про гармонізацію з нормами законодавства Європейського Союзу основних вимог до будівель та споруд,а також спрощення умов для розміщення на ринку будівельних виробів» та розроблено близько 20 проектів нормативно-правових актів для його впровадження.

Просмотров: 2370 | Добавил: | Теги: мінрегіон, норми, новини, РОЗРОБКА | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення Інформація щодо стану і розвитку технічного регулювання у будівництві - 30 Серпня 2014, коментарі та відгуки: