› 
 › 
Будівельне виробництво

18:46

Будівельне виробництво

Кожен вид будівельних робіт об’єднує групу окремих взаємозв’язаних робочих процесів, які виконують механізованим способом або вручну. У сучасному будівництві найбільш важкі і трудомісткі роботи (земляні, бетонні, штукатурні і ін.) механізовані і виконуються машинами або за допомогою механізованого інструменту і спеціальних пристосувань. При неможливості використання машин, зокрема при малих об’ємах робіт, процеси виконують робочі за допомогою інструментів і пристосувань, що вимагають витрат ручної (здебільшого важкої) праці.

У перспективі всі операції, що входять до складу того або іншого виду будівельно-монтажних робіт, у тому числі і допоміжних, здійснюватимуться механізованим способом. Будівельні роботи більшою мірою набуватимуть характеру монтажно-складальних робіт, тобто механізованої збірки будівель і споруд з елементів, виготовлених в заводських умовах. На заводах і в комбінатах великорозмірні будівельні конструкції виготовлятимуть все з більшою готовністю опорядження, а на будівництвах важкі і трудомісткі будівельні роботи перетворяться на механізований монтаж таких укрупнених частин будівель і споруд.

Поки ж рівень механізації будівельних робіт в цілому невисокий. Тільки близько 40 відсотків робочих-будівельників виконують роботу за допомогою машин і механізмів.

І інших недоліків в будівельному виробництві немало. Це і “довгобуд” – невиправдана тривалість термінів будівництва, і величезне незавершене виробництво, і низька якість будівельної продукції і безлади на будівельних майданчиках.

У цих умовах необхідно прийняти серйозні і невідкладні заходи з розвитку будівельної бази, переходу на нові методи будівництва, прискоренню його індустріалізації. Індустріалізація будівництва полягає, з одного боку, в механізованому і автоматизованому виготовленні будівельних виробів і конструкцій в заводських умовах і, з іншої – в комплексно-механізованому виробництві будівельно-монтажних робіт при зведенні будівель і споруд на будівельних майданчиках. Індустріалізація будівництва як машинне виробництво – один з основних напрямів науково-технічного прогресу.

Основу організаційної форми будівельного виробництва складають постійно діючі будівельно-монтажні організації (трести, комбінати, управління, пересувні механізовані колони, будівельно-монтажні потяги і ін.) з виробничими базами і підприємствами, що відносяться до них, проектні, проектно-конструкторські і дослідницькі організації, а також науководослідні установи, що виконують роботи із створення і удосконалення будівельної техніки і технології.

Будівельно-монтажні організації можуть бути загально-будівельними, такими, що виконують комплекс будівельних робіт і спеціалізованими, які виконують лише один вид або комплекс однорідних робіт. Структура тієї або іншої будівельно-монтажної організації залежить від виду і об’єму виконуваної продукції і напряму діяльності її підрозділів, які можуть не тільки виконувати загально-будівельні роботи, але і виготовляти будівельні конструкції, вироби і напівфабрикати, займатися експлуатацією і ремонтом будівельних і транспортних машин і т. д. Розрізняють також будівельно-монтажні організації, спеціалізовані за видом будівельної продукції – житловобудівельні, шахтобудівні, транспортного будівництва і т. д.

Особливими формами будівельно-монтажних організацій є домобудівні комбінати, які виготовляють основні конструкції житлових будинків, доставляють їх на будівельні майданчики, збирають будинки, опоряджують їх до повної готовності і здають в експлуатацію.

Будівництво нових промислових і цивільних будівель і споруд, їх реконструкція і капітальний ремонт ведуться підрядним або господарським способами.

У першому випадку державні і кооперативні госпрозрахункові будівельно-монтажні організації виконують роботи за договорами, які вони укладають із замовниками.
У другому випадку забудовники зводять будівлі і споруди силами своїх власних будівельно-монтажних організацій.

Звичайно, у підрядних будівельно-монтажних організацій матеріально-технічна база, як правило, сильніше, але зацікавленість в підвищенні якості, зменшенні вартості і термінів будівництва не така велика, як у підприємств, що будують господарським способом.

Тому важливо підняти зацікавленість підрядних будівельно-монтажних організацій в здешевленні будівництва і скороченні його термінів. Для цього потрібно впроваджувати нові і такі, що вже виправдали себе прогресивні методи господарювання – бригадний підряд, колективний підряд, оренду. Мета цих методів – зацікавити робочих-будівельників в кінцевих результатах своєї праці, підняти їх активність, розбудити ініціативу.

У будівельному виробництві беруть участь робочі самих різних професій: землекопи, тесляри, муляри, бетонщики, зварювальники, ізолювальники, маляри, екскаваторники, слюсарі-сантехніки, монтажники вентиляційних та газопровідних систем, електрики і т. п.

За кваліфікацією – умінню виконувати роботи різного ступеня точності і складності – будівельні робітники кожної професії діляться на 6 розрядів.

З робочих однієї професії, але різної кваліфікації комплектують ланки. Робочі вищих розрядів виконують складні операції, а робочі нижчих розрядів – прості. Якщо вкомплектувати ланку робочими одного розряду, ефективної роботи не вийде: або робочі високої кваліфікації будуть зайняті непродуктивною працею, або робочі низької кваліфікації виконають роботу не якісно або не зможуть її виконати. Декілька ланок об’єднують в бригаду – спеціалізовану або комплексну.

Спеціалізована бригада, що складається з робочих однієї професії, може виконувати будівельні роботи тільки одного виду: покрівельні, бетонні, малярні і т. д. Комплексні бригади, що складаються з ланок робочих різних професій, часто здійснюють зведення будівлі або споруди від початку і до кінця. У таких бригадах широко використовується поєднання професій, що дозволяє робочим підміняти один одного і не втрачати робочого часу через відсутність фронту робіт або матеріалів.
Завдяки цьому росте продуктивність праці.

Бригадна форма організації праці набула широкого поширення в капітальному будівництві. Саме з нею пов’язано зародження бригадного підряду, при якому забезпечуються висока зацікавленість і відповідальність працівників в досягненні кінцевих результатів.

Важливе місце в планах розвитку галузі займає забезпечення її кваліфікованими кадрами будівельників і створення для них необхідних соціально-побутових умов, зміцнення виробничої бази і розвиток будівельного машинобудування.

Просмотров: 4638 | Добавил: | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення Будівельне виробництво - 6 Квітня 2011, коментарі та відгуки:

2012-01-10 Спам
2.
дорожные знаки украины гост
Ответ:
2011-11-25 Спам
1. Forest
Борьба за здоровье
Ответ: