› 
 › 
Архітектурний образ художника

22:58

Архітектурний образ художника

Архітектурний образ, як вияв творчого архітектурно-художнього мислення автора


Архітектурний художній образ є водночас категорією психології, як елемент функціонування психіки людини, та категорією естетики і теорії архітектури, як художня одиниця. Художній образ виражає собою переживання й емоції автора, естетичні оцінки, суспільні художні ідеї та традиції. Психологічні дослідження визначають художній образ як багатомірне психологічне утворення, засноване на єдності раціонального і почуттєвого у творчій діяльності митця.

Образ є узагальненою суб'єктивною картиною світу (предмета, явища), що складається за результатом перероблення інформації, яка надходить через органи чуття і включає самого суб'єкта, інших людей, просторове оточення та часову послідовність явищ. Переходячи від абрису будівлі з послідовних бліків її стін та контурів у заплутану систему внутрішніх звязків та залежностей, закінчуючи дизайн інтерьера вітальні та інших кімнат квартири з врахуванням, як естетичного, так і функціонального комфорту.
Важливою характеристикою архітектурного образу є узагальнення (художнє абстрагування). Образ існує як певний змістовий комплекс, що узагальнює виділені суб'єктом диференційні ознаки конкретних об'єктів та виявляє серед них дещо загальне. Разом із тим художній образ є чуттєво-конкретним виразом індивідуальності автора, його особистісних відношень до дійсності, до зображуваних форм, відтворенням внутрішніх психологічних характеристик: темпераменту, пристрастей.

Художній образ має інтуїтивний характер.

Просмотров: 4344 | Добавил: | Теги: архітектура, Дизайн, образ | Рейтинг: 4.0/1

Обговорення Архітектурний образ художника - 21 Січня 2012, коментарі та відгуки: