› 
 › 
Захист будинку від блискавки

14:39

Захист будинку від блискавки

Наслідки влучення блискавки

З усієї кількості блискавок до землі достають тільки 25-30%. Між хмарою і землею блискавка рухається хаотично. Блискавка складається, як правило, з трьох розрядів, що швидко рухаються, тому ми сприймаємо їх як один. Основним чинником що спричиняє руйнування від блискавки є короткочасні (тривалістю 1-10 мікросекунд) електричні імпульси надзвичайно великої кількості енергії. При цьому сила струму блискавки досягає 500-1000 А, потужність заряду 100-1000 кіловат.

Від ураження будинку блискавкаю може статися пожежа, можуть пошкодитися конструкції та частини будівлі, існує велика вірогідність ураження електричним струмом людей чи пошкодження побутової техніки в будівлі.

В більшості випадків потрапляння блискавки в людину закінчується летальним результатом, у інших випадках жертва отримує сильні опіки.

Від чого залежить імовірність попадання блискавки?

Ймовірність ураження блискавкою будинку залежить від таких факторів:

- Наявності високих дерев або вплив високих будинків;
- Висоти будинку чи споруди;
- Кліматичного поясу;
- Місцевості, в якій вона знаходиться;
- Вологості повітря.

Згідно з інструкцією ПУЕ (Правила улаштування електроустановок) в обов'язковому порядку виконується блискавкозахисне обладнання для будівлі, при кількості гроз в даній місцевість не менше 20 за місяць. Але є райони, де таке оснащення не є обов'язковим.

Бувають випадки, коли блискавка потрапляє в одне і те ж місце кілька разів, причому протягом однієї грози. Металеві щогли здатна притягувати значну кількість блискавок. Ймовірність попадання блискавки можна розрахувати спеціальними методиками та програмами. А зробити громовідвід своїми руками досить просто.

Подорожуючи Україною в сезон грози залишайтеся у безпеці орендуючи житло, у відрядженнях містами, поцікавтесь чи є захист будинку від влучання блискавок.

Улаштування блискавкозахисту будинку

Західна культура принесла світу таку корисну річ як блискавкозахист. Конструкцію захисту будинку від блискавок винайшов близько 200 років тому, президент США Бенджамін Франклін, за що йому велике спасибі.

На нашому сайті, є чинний норматив що регламентує захист споруд від блискавок, ДСТУ Б В.2.5-38: 2008. Він визначає такі вимоги до громовідводу.

Основні частини системи блискавкозахисту будинку, функції яких зрозумілі з їх назви:
1 - блискавкоприймача;
2 - струмовідводу;
3 - заземлення.

Блискавкоприймач може бути трьох типів:
1 - стрижневий;
2 - лінійний;
3 - сітчастий.

1. Стрижневою блискавкоприймач - це металевий стержень (трубка, уголок, прямокутник) достатньої площі перерізу. Довжиною не менше 0,25 м, як правило, від 0,5 м до 2 м. Стрижневий блискавкоприймач універсальний варіант для всіх видів металевих дахів.

блискавкозахист індивідуального будинку

2. Лінійний блискавковідвід - для будинків з шиферної або дерев'яним дахом рекомендують протянути вздовж гребеня даху трос для прийому блискавок .

лінійний блискавкозахист будинку

Трос перерізом більше 0,5 см простягається уздовж коника даху на висоті 50 см і закріплений на дерев'яних стержнях. А кожен кінець троса з'єднують струмопроводом у захисних трубах із заземленням.

3. Сітчастий блискавковідвід - це сітка з дроту або арматури діаметром 6 мм та кроком 6-12 м (за ДСТУ Б В.2.5-38: 2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд» крок сітки повинен бути більше 3 м). Сітку, як і дріт встановлюється на висоті 0,5 м від покрівлі. З'єднується сітка з кількома заземленнями по периметру будівлі але не більше 12 м між точками заземлення.

Нові технології блискавкозахисту будинку

Існують також більш прогресивні технології захисту будинку від блискавки, на жаль їх вартість заважає їх поширенню. Іонізатори - пристрої, що створюють розряд протилежного напрямку в якому, наче в пастці, замикається розряд блискавки

Захист від блискавок як і внутрішня електрична мережа житлового будинку проектується разом.

У сучасних багатоквартирних монолітних будинках заземлення виконують через внутрішню арматуру стін, а через неї - на арматуру фундаменту.

Профілактика та догляд за блискавкозахистом

Доглядаючи за системою блискавковідводу не забувайте про характеристики грунту та стан стержнів заземлення, про своєчасне видалення іржі. Профілактичний огляд виконують перед та після періоду гроз. А раз на декілька роки ретельно перевіряють місця з'єднань та контакти. Пошкоджені елементи необхідно замінити.

блискавкопередавач

Просмотров: 6954 | Добавил: | Теги: Теорія, захист, блискавки | Рейтинг: 5.0/2

Обговорення Захист будинку від блискавки - 14 Серпня 2012, коментарі та відгуки: