› 
 › 
Про будівництво балкону у житловому будинку з порушенням норм чинного законодавства

20:45

Про будівництво балкону у житловому будинку з порушенням норм чинного законодавства

Згідно статті 18 Житлового кодексу Української РСР (далі - Кодекс) власник або уповноважений ним органом (у межах, визначених власником) здійснює управління житловим фондом. Відповідно до статті 152 Кодексу проводяться переобладнання і перепланування жилого будинку (квартири) тільки з дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів

Передбачено Правилами користування прибудинковими територіями і приміщеннями житлових будинків, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.92 N 572, що власники чи наймачі (орендарі) приміщень житлових будинків можуть переобладнувати і переплановувати житлові та підсобні приміщеня, балкони і лоджії без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у будинку за відповідними проектами, з дозволу органу місцевого самоврядування, виданого в установленому порядку і власника будинку (квартири).

Житловим кодексом УРСР, Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу від 17.05.2005 N 76 (далі - Правила) регулюються Порядок одержання дозволу на проведення ремонтно-будівельних робіт в квартирі, пов'язаних із зміною проектно-планувальних рішень .

перепланування і переобладнання жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, що призводять до руйнації несучих конструкцій будинку або порушення тривкості , порушення вимог протипожежної безпеки та засобів протипожежного захисту, погіршення цілісності і зовнішнього вигляду фасадів, не допускається Відповідно до Правил.

До органу місцевого самоврядування подають заяву про надання дозволу на переобладнання або перепланування власник або уповноважена ним особа, наймач (орендар) приміщення за згодою його власника: для одержання дозволу на перепланування або переобладнання жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень їх.

Державний архітектурно-будівельний контроль (Відповідно до Положення про державний архітектурно-будівельний контроль, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.93 N 225) - це сукупність організаційно-технічних і правових заходів, спрямованих на забезпечення дотримання законодавства, норм і правил, державних стандартів, архітектурних вимог і технічних умов, а також положень затвердженої містобудівної документації та проектів конкретних об'єктів, реконструкції, будівництва, капітального ремонту об'єктів житлово-цивільного та ін. призначення.

Державна архітектурно-будівельна інспекція (Держархбудінспекція) здійснює державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд з питань будівництва, містобудування та архітектури.

в установленому порядку Держархбудінспекція виконує такі функції: видача замовникам та реєстрація дозволів на виконання робіт з реконструкції, впорядкування об'єктів містобудування, капітального ремонту.

завданнями Держархбудінспекції, Відповідно до Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України N 1434 від 18.10.2006, - є здійснення державного контролю і нагляду у сфері архітектури та будівництва (далі - архітектурно-будівельний контроль).

Держархбудінспекція відповідно до покладених на неї завдань:
- організовує та забезпечує виконання нормативно-правових актів з питань, що належать до її компетенції;
- видає в установленому порядку дозвіл на виконання робіт з реконструкції, нового будівництва, реставрації та капітального ремонту об'єктів (далі - будівельні роботи), та реєструє об'єкти, на яких виконуються такі роботи (об'єкти будівництва);
- проводить перевірку відповідності виконання будівельних робіт, виробів і конструкцій, будівельних матеріалів вимогам будівельних норм і правил, державних стандартів, технічним умовам, затвердженим проектним рішенням.

Держархбудінспекція має право одержувати інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань в установленому законодавством порядку від органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій; зупиняти будівельні роботи, що не відповідають вимогам державних стандартів, законодавства, технічним умовам, норм і правил, затвердженим проектним рішенням, місцевим правилам забудови населених пунктів або проводяться без дозволу на їх виконання.

У разі, якщо самовільне перепланування або переобладнання приводить до погіршення технічного стану жилого будинку в цілому та порушуються права інших споживачів, вирішується у судовому порядку, а зазначені роботи виконуються виконавцем послуг з утримання будинку та прибудинкової території, питання відшкодування вартості цих робіт власником, наймачем (орендарем) жилого будинку, жилого чи нежилого у жилому будинку приміщення.

Згідно із ст. 190 Житлового кодексу УРСР, установи, підприємства, організації, а також громадяни зобов'язані відшкодувати заподіяну шкоду жилим будинкам, інженерному обладнанню, жилим приміщенням.

Спірні питання вирішуються в судовому порядку, щодо відшкодування шкоди, заподіяної жилим приміщенням, жилим будинкам, інженерному обладнанню.

Водночас зазначаємо що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, згідно із положеннями статей 55, 124 Конституції України. Кожному гарантується право на оскарження в суді дій, рішень чи бездіяльності органів місцевого самоврядування, органів державної влади, службових, посадових та інших осіб.

Лист від 31.08.2010 р. N 12/20-7-1224

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України

Просмотров: 5811 | Добавил: | Теги: законодавство | Рейтинг: 0.0/0

Обговорення Про будівництво балкону у житловому будинку з порушенням норм чинного законодавства - 22 Серпня 2011, коментарі та відгуки:

2012-01-10 Спам
2.
гост стандарты украины
Ответ:
2011-10-05 Спам
1. Петя
какое доступно?
Ответ: